Costumer Review20 August 2010

"ahlan ya ramadhan"(mohon kritikan/komen/cadangan)buat perkongsian ilmu..

idea bisaya menulis..

~rabu-pena bisaya ada program persepsi(persatuan sekolah pengajian islam) kat auditorium pujangga..pena bisaya terpaksa xcpe klas undg2 tort kuliah sebab kna hndle ICT. Program 2 ada ceramah menarik dai pegawai agama islam daerah jasin..best sangat woo..heeeee...rupa2nya beliau bukan ustaz...tp sebab dy kerja kat sana maka org panggil dy ustaz(sungguh moderate/humble)..dia kata dia bukan orang melayu..tp x mention pulak pa race dy..then dia dulu budak2 mechi-ambil jurusan MECHANICAL ENGINEERING..apakah??..hehehe...mmg amat tabik spring dgn dia..n ni ada beberapa ilmu yang pena bisaya cedok dai ceramah dy..pena bisaya nak kongsi dgn semua pembaca2 yang amat pena bisaya sayang...semoga kita dapat praktik.. n sebar2kan pada semua umat islam...

  1. ~fasal sekolah pelajar2 mengandung yang kerajaan negeri melaka cuba tubuhkan-banyak pihak yang menentang keras usul ini sebab mereka berhujah bahawa ini akan menggalakkan budak2 ni semakin galak buat zina,kononnya sebab budak2 ni tak payah susah hati xdpt skolah nasib mereka akan terbela juga nanti. sebenarnya budak2 yang telah 'ter'mengandung ni tidak di benarkan bersekolah/digantung di sekolah kerajaan sepanjang tempoh mereka hamil, maka ada sesetengah mereka yang di gantung ataupun terus berhenti.kerajaan negeri dan pihak agama islam melaka memandang hal ini dari sisi optimis dimana mengambil mereka sebagai pelajar untuk memperbaiki semula akhlak mereka selain mengelakkan pembuangan bayi daripada terus meningkat. pelajar2 ini akan di letakkan di sekolah2 agama di mana antara sekolah yang telah dipilih untuk peenempatan ini ialah madrasah As-Sayyidah, melaka. Mereka ini akan di berikan pendekatan agama. Apa yang membimbangkan ialah pertubuhan2 bukan islam seperti kristian society telah semakin galak melakukan aktiviti2 kebajikan dan bersedia untuk mengambil golongan2 ini yang selalunya telah di buang oleh keluarga untuk di biayai pelajaran mereka..namun apa yang harus kita fikirkan ialah..APAKAH HARGA UNTUK TAJAAN ITU???
  2. kemudian berkenaan tadarus~terikat dengan konsep adat mungkin tadarus yang kita lakukan selama ini ialah mengejar masa untuk menghabiskan 30 juz alquran sepanjang ramadhan. kemudian khatam.Apakah ni yang di tuntut oleh rasulullah?? sebenarnya konsep yang di terapkan dalam agama suci kita ialah ramadhan itu sebagai bulan 'tuition' untuk kita belajar qiraat,tarannum dan TAFSIR alquran itu sendiri..agar boleh juga kita aplikasikan pada bulan2 yang lain.
  3. Semasa bulan ramadhan semua doa org2 muslimin akan di terima kecuali 4 golongan ini...(baru cari kat google hee....)

bnu Abbas berkata: “Semua doa pada malam itu diterima terkecuali doa 1.orang meminum arak, 2.anak yang derhaka kepada ibubapa, 3.orang yang selalu bertengkar dan 4.mereka yang memutuskan silaturahim.

~Ni ja la yang mampu pena bisaya ingat semula apa yang penceramah tu tarbiyahkan..secara kebetulan tak sempat nak salim nenyalin..tapi oleh kerana best amat2..pena bisaya dengan senang hati mampu buat review..harap para pembaca dapat ambil mana2 yang baik ya?yang kurang baik tu datang daripada pena bisaya sendiri.. Allahualam...


 pena bisaya menekan punat[.]

No comments:

Related Posts with Thumbnails