Costumer Review



28 April 2011

kau belacankan aku hidup2.

eh, saya bukan cik Minah yg 'kepoh'2 tu.. bukan juga 'peguambisaya' yg olok2 tu. saya adalah aku yang gemar bermain citarasa bahasa yang samar. santai. sebab setiap kata2 itu lahir dari wayar akal, bukan dari urat hati.
oh. sila jangan provok aku. diam tandanya aku berfikir. bukan menilai. sekadar menimbang kau jenis manusia apa. belacan sungguh sekotak hati anda. dari jauh terhidu aromanya. tengik. hangit.

"JIKA KALI YANG PERTAMA ITU KEBETULAN, KALI KEDUA KEMUDIANNYA? SURATAN?"-hlovate.

Miang sungguh mulut anda. aku sudah bilang diam. maka jangan diungkit nista lama. biar dia dengan dosanya maka kita biar terkejar semput mencari pahala. tapi kau tak pernah berhenti. sayang, jangan sampai aku buat sambal lidah masak cili api. berapi. maka kau harus diam. kalau tidak sepantas flash akan aku nyalakan dapur gas.ngerti?? 

nah! aku buat spesel  sebagai bona appetite engkau.habiskan!

24 April 2011

BISAYA tu apa? ce citer ce citer. @uncle gedek.

ok, short update. tengok bebaek uncle gedek komen apa.
 wahai uncle a.k.a hantu pak gedek balik rumah. juz kidding. >-<

BISAYA: Bisaya adalah kaum pribumi yang berasal dari barat laut dan sepanjang pantai Borneo, Malaysia dan tertumpu di sekitar daerah Beaufort, Sungai Padas, Sungai Klias, Pulau Gaya di Sabah, Wilayah Persekutuan Labuan dan Sungai Limbang di timur Sarawak. Bangsa Bisaya dikenali sebagai Melayu atau Islam.
ni tarian bisaya..tarian 'tomoto' kalau tak silap. 

ok uncle, saya siap tolong googlekan utk uncle..huhu btw bisaya adalah bangsa saya. dimana orang berbangsa bisaya asalnya adalh islam dan sehingga sekarang majoriti rakyatnya adalah islam. 

dan ini sebagai penambah rasa penyedap jiwa:

Bangsa Bisaya kalau diteliti daripada segi kegiatan agama agak menonjol kerana pada era 70an, 80, dan 90an, kebanyakan imam-imam yang ditauliahkan sebagai imam masjid adalah berbangsa Bisaya, Hal ini diakui oleh seorang pesara guru besar yang berasal dari labuan dan telah berkhidmat hampir semua tempat didalam negeri sabah sebagai guru mengesahkan bahawa, hampir setiap masjid yang beliau kunjungi pasti ada seorang imam Bisaya dan berasal dari sebelah Beaufort (Klias, Kuala Penyu, Membakut, Sipitang). Oleh itu amatlah disegani kerana berkembangnya Islam mungkin juga hasil usaha mereka dalam menyebarkan ajarannya.



k ni makanan utama kitorang iaitu ambuyat atau lebih femes sebagai sagu. nyuuum
(ni kalau kat rumah memang mewah camni c ap ada lauk pauk gulai mulai lagi)

but kalau kat hostel cenggini je la.. cicah ngan kuah megi or sardin..ishhnnkk :[ 

short la sangat. terima kasih sudi berkongsi cerita :]

20 April 2011

perlu ke... nak 'FUCK KAN SABAH?'



satu cara yg membuatkan kita down respect kat orang ialah apabila kelakuan mereka sama dengan tanggapan pertama kita terhadap mereka.
         
  " ko tahu  dia tu kuat mengumpat, pastu siap kutuk2 orang lagi.. kadang2 dia carut macam2 "

Dan secara kebetulan ko terdengar la pulak apa yang dia cakap pasal kau n kau marah gila pig kat dia sampai kau kutuk dia depan2 plus kau mencarut macam kena sawan. SAH. dia anggap betul apa yang dia dengar.
Macam apa yg aku jumpa masa blogshopping tadi[betulla,aku blogging sambil shopping ngn idea blogger lain n jual semula kat korang mcm sekarang.] aku sedar ada kehadiran group kat FACEBOOK yg diberikan nama 'FUCK SABAH'  [aku log in guna akaun bapa aku coz aku tiada fcbook dah :)] oh shit, aura assabiyah aku keluar sebentar tadi. 

tapi kejap ja, pastu aku cool semula, baca2 komen budak2 sabah macam aku yang 'mempertahankan' sabah terchentaku dengan gahnya. tapi kau silap bro, cara kau buat orang lain terfikir yang sabah tu benar2 wajar di FUCKkan. y aku cakap cenggitu?? kamon men, aku bukan murtad sabahan or lupa lautan juz because aq duduk semenanjung sekarang, but kena ada caranya geng. n u should buy it. kita kena cool. jangan balas balik. kau nak tau y aku kata jangan balas balik?

          "BECAUSE HANYA ORANG BODOH YANG MENGATA ORANG LAIN BODOH"
                                      note:ayat aku pinjam kazen aku. peace.
                                                        
So? yang kau buat lagi panas kenapa bro?? "ORANG GILA TAK MENGAKU DIA GILA" maka jangan biar orang anggap kau gila. kita nak pertahankan negeri kita kena cool.
 contohnya kalau dia kata:
             "orang sabah kurang ajar" vs "oh? ala minta maaf banyak2, tidak sedar pula, boleh kau tolong ajar macamana mau tambah ajar? terima kasih tau".

"orang sabah bodoh, tiada ilmu! tinggal atas pokok, atas air!" vs "tu la bah.. balik2 sudah kami mohon peruntukkan n pembangunan daripada pemimpin di seberang sana, tapi tidak sampai2. Mau minta sambung biasiswa belajar jauh2 pun kuota terhad. pelik. paling rare, kami kena cakap macam2 kalau bercakap dengan dorang sebab tidak paham apa yang kami cakap, padahal kami cakap bahasa baku, tanpa ada 'eee.. dak adik... rilek dowh... hewww' yang nyatanya tiada dalam kamus dewan bahasa.. macamana tu aaa?"


oh boy. belagak cool babe walaupun ayat dorang tu tahap orang2 gila meroyan, k? sebab bila kita jadi air.. n diorang api..lama2 sejuk juga.. n akhirnya terpadam terus. kan?? kalau kita lagi kutuk n mencarut segala bagai. lagi dorang suka SEBAB APA??
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
SEBAB SEBENARNYA DORANG HANYALAH SAJA2 NAK XPOSE KAN KITA. DORANG NAK TUNJUKKAN PADA PUBLIC YANG KITA NI BETUL MACAM YANG DORANG CAKAP.

So? moral value? dorang berkasar kita berlembut. kita tunjukkan profesional kita macamana. kalau dorang xnak sambut gagasan 1 malaysia yang korang debat2kan di page tu..fine..biar kita yang di ulu2 ni yang bergerak dulu. 1 kata kunci. 'cool' ok?

note: SABAHAN BLOGGER YG AGK2 ADA JOIN THAT GROUP. LEAVE IT NOW, tinggalkan kosong tanpa apa2 post. that means kalau kosong maka tiadalah kata2 makian lagikan? kan? kan? betoi3x! [kata upin ipin]

19 April 2011

seyes.. wa rasa macam bangkai.


bab* betul bab* nih!

bak istilah bro kun: gua rasa gua mau panas gua panas!!!!

hahahah..selamat berkenalan dengan bab*- bab* area melaka yang sunggoh chumel ini ye tuan-tuan puan-puan.
di subuh yang hening tatkala aku mula melakar aeq lioq di atas nota2 sambil menopang dagu, aroma semerbak menerpa hidung mengembangkan liang2 roma sehingga menggeletar setiap sendi. aaahh!! nyaman sehingga hendak keluar muntah hijau. oh shit.

apa nak buat? dah ditakdirkan kolej kediaman aku mejadi lokasi 'ter'hampir dengan rumah piggy pintal itu, ya, kesabaran diperlukan di sini.

bangun pukul 3 pagi tadi aku terfikir, kot2 ah-chai cina tgh mandikan piggy2 dia.. oh damn.. lu guna shower brand ape chai??

17 April 2011

kafarah...??

selasa ni xam criminal procedure. oh no. saya sungguh banyak kerja sekarang. sila faham.
paling rasa nak damn. lecturer terchenta sempat lagi bagi task b4 final. haruskah??

entri sedih memerlukan gambar yg bersifat ceria..kekekeek
bagai rasa tak kuasa nak buat penghujahan kes dikala ini. benar... dari siang tadi saya hanya dapat buat satu perenggan penghujahan. ampun. anda terkeluar dari senarai peguam. 
aku memang ada prob kalau buat kes syarie, kena rujuk kitab fiqh dan al-quran. bukan senang-senang macam kes sivil, semua ikut akta dan seksyen. oh ya dan satu, perlembagaan.

kafarah. semasa setengah semester aku dan orang rumah aku membazir elektrik, malam lampu dibiar tanpa di tutup dan earth hour rasanya tak pernah masuk dalam schedule agenda rumah chomel ini. oh sungguh derhaka pada nusa dan dunia. 



maka natijahnya, atau lebih berkesan agar timbul keinsafan dalam jiwa, sepanjang xam ini kami hanya bergantung pada seketul lampu di ruang tamu. ampun, 2 ketul lampu telah rosak dan tambah mematikan niat untuk menatap wajah ayu buku dan menghidupkan nafsu tidur. uarrghh!!.. kafarah!

16 April 2011

oohh.. presentation saya macam..... ??



zzzzzzzzzzz...  ahh. pening. inilah foto2 kejadian hari presentation report aku.. haha.. my team semua rasa macam ada rongga yg longgar. berapa kali keluar masuk toilet.huh. tak apa.. aku buat rilek jerr..[padahal...]



























for the last  : hahaha!! penderitaan sudah berakhir! :)

13 April 2011

senyum..tak perlu kata apa-apa.huh!


dinding ini diselubungi aura sempit. sesak napas. oksigen gagal bergerak lancar ke otak.


esok pukul lapan pagi adalah hari yang ditunggu2 oleh pelajar praktikal semester lepas. projek pembentangan report praktikal bermula. panas. begitu mendebarkan.siapakah yang bakal tersingkir? yang bakal mengulang ke semester tujuh? ampun. biarkan bahang ketakutan merendamkan bingar gabra. huh.

pelajar yang attach ke firm dan mahkamah akan menghadapi masaalah besar. panas. semoga segala prosedur yang aku telaah malam ini akan kuat tertampal dalam otak. ah. sungguh drama.

petangnya adalah paper prosedur jenayah. criminal procedure code. pray me ok? ini adalah killer papper yang sama macam civil procedure juga. umphhhh major in civil memang mengalami radiasi yang amat gegar. my kawan major in syarie nampak macam lek2 menghapal maqasid syarie. oh saya menghapal seksyen n akta. dan tidak juga lupa kes-kes kesayangan hamba.

konklusi. malam ini di ambang hidup dan mati. bloggers sekalian. saya tahu saya ada kamu dalam situasi ini. setinggi ucapan terima kasih saya ucapkan kepada sis nurulbadiah yang tolong fix my tandatanya. u're sooo amazing. dalam bz masih sempat membantu saya. sayang anda ketat2x.


kepada bro kun: abis study nanti saya terjah blog anda. kasi kurang tensen ini. huu
uncle gedek: uncle2.. wat story today?? huu.. xsempat lagi bertandang ke blog uncle.
sis dayah snowheuka: sis!!! akhirnya datang bertandang juga..weee~~ rindu anda.
 cik shiqa:maaf xdapat topupkan anda. hamba sedang sengkek. 

10 April 2011

u make me hot!!

betul ke apa yang aku dengar ni??
aaahhh... tak mungkin... kau bukan macam tu..
aku percaya kau dari hujung kaki sampai pangkal anak tekak aku. 
makanya kau gunakan kepercayaan aku itu sebagai lesen untuk kau 'berbicara' perihal rahsia kita kepada  mereka2..
aaaaaaaahhhhh!!!!!!

dah berkali2 aku kata untuk kemaslahatan, jangan cerita dulu kepada yang lain.
kau tak percaya.
malah kau dah buat mereka  salah faham seterusnya menuduh membabi buta.
walhal apa yang aku buat semata2 menutup kemudharatan.[bajet baik :)]
sayang, tegas kata aku itu kau dengar sebelah telinga saja.
natijahnya, mereka berbalah sesama sendiri yang tanpa kau sedar kau lah penyebab utama.
kasihan, 
jangan sampai kalau mereka tahu dan semua jari menuding ke arah anda. 
sila bersiap siaga.

mula-mula memang aku terasa.
tapi sejam setengah lepas tu aku rasa macam nak terjun dari atas kerusi saja n tikam badan aku pakai pisau potong kek.
dik.. jangan ulang nostalgia zaman tadika bleh tak.

kau dah buka aib orang dik..
kau tahu apa balasannya?? nanti ALLAH buka semua aib kau kat akhirat.
silap-silap kat dunia ni lagi press cnference bertopikkan aib kau dilancarkan.amacam?

seperti kata2 yang aku petik dari halaqah.net
"Kalau dah buat maksiat tu tak payahlah jujur sangat bagitau orang. Ni pergi bukak pekung di dada, tu bukan jujur namanya. Allah dah tutup dosa-dosa kita dari pengetahuan orang lain, so xyahle nak bukak."

kita sebagai kawan, tugas kita ialah menjaga aib kawan kita daripada orang lain.
kau pun selalu kot cakap yang bukan2 pasal2 c polan tu kat aku. kang aku buat sesi berbalas pantun cerita ngan dia.. aku hamburkan semua.. kau nak?

maka.. aku jaga aib kau ngan semua orang. semua yang baik2 saja keluar pasal kau sebab aku pun seingat aku tak ada masaalah ngan kau.
walaupun aku tahu yang bervariasi cerita aku kau terbitkan, kalah cerita c merong.


aku hormat kau kot. aku in denial dengan semua ni. aku kata aku sayang kau. naik berkepuk kebaikan kau aku canang sana sini.
tapi tak sangka berkepuk juga aib aku kau gula-gulakan sana sini.
oh terima kasih. saya bertambah sayang pada anda.

08 April 2011

orang puteh ngutuk aku. huh!!!!

btw aku mintak sorry sangat2.. aku really tak tahu term n condition fanpage tuh.. x boleh wat spoiler.. haissshh sumpah haku tak tahu!!!!


n gara2 tu aku rasa serba salah sangat. aku terus unLIKE n lebih teruk lagi aku DEACTIVATE terus facebook aku. ishhnnkkk..

mengamok giler owang2 puteh uh ngan aku.. macam2 dorang carut sampai aku naik bengang. HAH LANTAKK!!! 

citer tu TVD aku addict. aku suka sangat.. dek kerana terlalu xcited aku 'ter'post la cerita dia.. tak sangka b4 citer 2 d upload dalam page tu fan ta bley wat spoiler...ha... mana aku tahu T_T dah syok.org dah upload aku tengokla pakat ceghita kat owang2 puteh tu suma.. haiiishh!!!!
waaaaaaaaaa!!! aku cedey sangat sebenarnya!!!! x pasal2 admin fanpage tu buat post SPESEL untuk aku, pihak admin marah sangat kat aku n nak delete fanpage tu..waaaa... aku tak sengaja weyh..jgnla sampi delete2 pulak...
tapi ngam la tu.. aku pun dah tak ada facebook... meh pakat ghamai-ghamai track aku..miahahahaha!!!!

07 April 2011

berlapar untuk kenyang.

'hari ni makan roti kosong'
aku mereport tanpa di tanya.


'kenapa?'

'perut sakit, meragam semalam makan banyak sangat'
kupang seringgit patposen aku laga2 kan, berdecing bunyinya

'oo..ingatkan tiada duit, kalau tiada bitaw'
yang di sana bersuara, macam biasa.

'eisssshhh... ada, cuma malas nak makan berat2.. perut tak steady lagi'
kemudian henpon aku matikan, memang perut aku meragam, tapi bukan kerana nak keluarkan isi perut. tapi minta diisi.

seterusnya aku pandang lagi baki namposen, aku simpan baik2 dalam beg pensel. buat beli roti untuk makan tengahari esok pula. syukur, pertanyaan sebegitu sedikit sebanyak kenyangkan aku. berharga.

pandai tak jahit selipar sendiri?huu~~~ hidup kat tempat orang ajar kita berdikari, buat kerja sendiri.

ya Allah...terima kasih kembalikan mama kami!!




heee...selak2 blog..tiba2 ternampak entry ni..nak re-post semula...coz i really miss my mom....
mama..sihat2 selalu..
gembira2 selalu..
sayang2 selalu...
T_T


hye there!!!
dah lama x on9...agak bz miahahaha...
9 hb hari 2 bergerak ke LCCT, 10 flight ke labuan.. terus naik feri ke sabah.. esoknya bergerak ke kota kinabalu untuk temankan mama pembedahan rahim..
ouchh!! hiba tiba2..uise..hihi..touchy..
memang penat...1 malam ja merasa katil n tilam..pastu baring kat lantai..huhu tp ada saya kesah??
hari pertama seronok gila rr bab asyik bercerita ngan mama n my sis..buat2 keja 'buduh' ngeeeekk...
nak di jadikan cerita u knowla kat spital x bley ada 2 orang penjaga..haha tp kitorang hentam ja.
sudahnya lepas main 'cus2' @ choose2 dy terpaksa tidur menghadap katil sebelah kunun2 menjaga makcik kat sebelah..hoho misi malam itu berjaya tapi....
esoknya saya seperti penama di atas T_T di halau keluar oleh seorang pakcik sekuriti yang sungguh gatal sekali!!!
lepas 2 kitorang turun sarapan wif my poppa... agak lama la...pas2 my sis naik ..tiba2,...
my mom hilang.... dia dah tiada kat katil...
sis terus kol... n mybe dia g scan b4 masuk bilik pembedahan...
its okay sempat lagi jumpa...
dalam hati berkata..
sejam....
my mom tak datang-datang..
2 jam... 3 jam....
hati dah rasa lain..mm jangan kata doc da bawak lari my mom b4 jumpa siblings..
mmm....
xpa kami tunggu juga mybe lama...
pas2 tiba2 kami dengar ada nurses bercerita pasal patient yang mengalami pendarahan.. sebab ketumbuhan besar sangat..
mybe amik masa yang lama...
tp my sis kata ketumbuhan mama x besar...kici  kecil ja..tapi ada 2..
walaupun buat kesimpulan 2 bukan mama aku bergerak juga g tanya nurse...
nurse kata...
puan siti asnah,.. dia pendarahan..lambat keluar..
tyme 2 aq n my sis dah abak2( hati berdegup kencang)
my sis dah berubah air muka..huhu dy sungguh senctif!!
mama pergi bertarung dengan nyawa tanpa kata2 semangat...tanpa kucupan dari anak-anak dia...
tanpa sebaris ayat dari suaminya...
tyme 2 nak mengalir air mata tapi kena kontrol bab en.bobo bersama saya!!!
hihihihi..
jam 2 lebih...akhirnya mama keluar juga..
kami terus berkejar ke ICU..
Allah..... kami semua cepat2 seka airmata... penuh wayar2..air..darah...
mama sedar...mamai2 sikit tapi kami dapat dengar dia asyik kata sakit....sakit....haus....
siapa yang sanggup dengar?
siapa yang sanggup tengok mama dalam keadaan begitu?
kami tengok bapa diam ja..
entah apa dia fikir...terkejut?
sedih?
gembira?
ya Allah.. terima kasih kerana kebalikan mama kami...




pelakon boys over flower n coffee prince meninggal dunia...



aku tak tahu pun kau dah tak ada lagi kat muka bumi ni.. baru semalam aku tengok kau kat lappy aku..kau sedang berlakon.. tup-tup aku buka youtube aku nampak video yang gitaw kau dah tak ada.. aku suka kat kau., kau bawa watak awek gedik kat shin hwa high school memang menjadi.. dah la muka kau cute.. alahai..apasal la kau otak cetek sangat.. btw SUNNY i love ur lakonan la... semoga kau peace kat sana.


dan park sang min.. kot ya pun kau stress tak dapat adik si eun chan janganla sampai terbawa-bawa sangat sampai ekseden.. huuuuu saya sedih tau.. huuuu(tiba2)... kau lucu..lurus.. n suci ja bla berlakon..best sesangat.. haaah tadi masa aku tengok BTS coffee prince aku tertengok berita yang kau dah 'pergi' haaaaaa...... nak kata aku leleh takla.. tapi aku cukup bersedih sebab aku suka tengok citer tu.. then bila tengok kau ada dalam citer tu n tahu sebenarnya kau dah tak ada..aku naik seram sebenarnya..huuu~~~~~

05 April 2011

RM 1 jadi RM 10???

drama3x!!!!
ini adalah entry seyes tahap petala kelapan. sila betulkan tempat duduk anda.
ahad. Rakyat melaka area masjid tanah akan berduyun-duyun keluar ke tapak pasar malam. begitu juga dengan haku n roomate. terkinja2 ala2 chomel menumpang kasih felo rumsis yg kebetulan ngajak sama untuk membeli hadiah sempena family day rumsis 2011. 

lokasi pertama ialah family store masjid tanah. dengan berbekalkan duit rmxx kami pun 'jendela' shopping dengan gumbira sambil makan2 wefel harga rm2.80. lapar.
Sedang2 menunggu urusan sang felo selesai kami terlihat seorang pakcik oku duduk di tepi kakilima dengan jualan tisu n mungkin alat muzik yang tersorok bawah kerusi pendeknya. tersentuh. hanya itu yang mampu diluahkan. sebab apa? tidak ada kelihatan situasi seperti ini di sabah. kejutan minda.

seterusnya aku sempat tengok my roomate hulur rm seringgit pada pakcik tu. aku nak hulur rmxx dah takda. sedih. terharu. aku tak boleh tengok pakcik2 macam tu.

ada sesetengah peminta sedekah juz tahu meminta2 saja tanpa usaha, tapi pakcik ni jual tisu..main muzik.. hati siapa yang tak cair? yang tak tersentuh??
seterusnya my felo dah habis urusan n dia bawakla g pasar malam. my roomate n i juz terjeling2. makan angin plus 'jendela' shopping jala nmpaknya. huuu....
tiba2 tanpa diduga, sang felo hulur rm10 kat kitorang, hampir ternganga...


"bagi2 rm5 seorang"

MashaAllah... tiba2 aku teringat kejadian tadi. Cepatnya Allah bagi bayarannya pada kami. Betapa segeranya  Allah balas pertolongan yang amat seciput yang diberikan tadi tapi dibalas dengan jumlah yang lebih..malah besar. MashaAllah. Aku n roomate hanya mampu berpandangan. Noktah.
Related Posts with Thumbnails