Costumer Review18 July 2010

SEJAUH MANAKAH PERSETUJUAN HUKUMAN SEBATAN TERHADAP WANITA (Rujukan kes: Kartika Dewi Sari Shukarnor)


coretan ku,

salam semua..para pelajar ipta/s...
siapa2 yg ada wat saimen pasal kes kartika ni (task untuk sbjek civil law)...mayb saimen saya ni boleh wat refrnce..ni bukan hasil PLAGIAT key.. ori made by my hand, juz rujuk mana2 sumber yang berkaitan.. selamat bersaimen...


Oleh:Shaminah Bte Nawar
         :Undang-undang & syariah, tahun 3

PENGENALAN
Sistem perundangan di Malaysia terbahagi kepada dua kategori iaitu perundangan sivil dan Syariah. Dua sistem perundangan ini adakalanya amat bercanggah antara satu sama lain di mana pada suatu ketika dahulu kelihatannya perundangan sivil amat memonopoli dunia perundangan sehinggakan terpinggirnya perundangan Syariah apabila skop pemakaiannya semakin hari semakin sempit dan bersifat konvensional.
Kanun Keseksaan contohnya, adalah salah satu statut yang digubal yang mana mengawal segala perlakuan jenayah di Malaysia. Jika diteliti dan dikaji kebanyakan peruntukkan-peruntukkan yang terdapat dalam statut ini adalah tidak selari dengan sistem perundangan syariah. Mengapa? Hal ini adalah kerana statut ini adalah di ambil daripada perundangan India atau dalam erti kata lain ialah parimaterial dengan sistem kanun keseksaan yang digunapakai di India.
Salah satu jenis hukuman yang diperuntukan dalam Kanun Keseksaan ini ialah hukuman sebatan. Sebatan dikenakan bagi kesalahan jenayah yang lebih berat dan biasanya melibatkan hukuman kepada jenayah moral. Hakim dalam kes-kes yang berkenaan mempunyai kuasa untuk mengenakan hukuman kepada kesalahan jenyah yang dilakukan berulang kali. Hukuman sebat ini dilakukan dengan menggunakan rotan. Pesalah biasanya akan disebat apabila kesihatan mengizinkan. Justeru, taraf kesihatan pesalah harus mendapat pengesahan daripada doktor pakar bagi memastikan hukuman boleh dilaksanakan atau tidak.
Secara dasarnya seolah-olah statut ini beriringan dengan perudangan islam kerana dalam kehakiman syariah juga ada menggunapakai hukuman sebatan. Namun persoalan timbul apabila dalam perundangan sivil tidak terdapatnya mana-mana peruntukan yang menyatakan hukuman sebatan ke atas wanita. Wanita adalah bebas daripada hukuman sebatan dan sejauh manakah keterpakaian undang-undang ini dalam kalangan orang-orang islam?
Seterusnya kita lihat pula daripada sudut Syariah. Perundangan islam pada hari ini kita tahu adalah masih terikat dengan sistem perundangan penjajah inggeris. Di mana kuasa perlembagaan itu menyekat kuasa syariah dari digunakan secara total. Jika merujuk kepada Al-qur’an dan As-Sunnah, sebatan bagi kesalahan minum arak contohnya adalah 80 kali sebatan dan jika kita kaitkan dengan hukuman yang hanya dibolehkan oleh mahkamah syariah untuk menjatuhkannya hanyalah setakat 6 kali sebatan, atau lebih senang dikenali melalui formula 3:5:6, iaitu 3 tahun penjara, denda tidak lebih daripada 5 ribu ringgit, dan 6 kali sebatan. Maka secara nyatanya isu sebatan ini seolah-olah menemui jalan buntu apabila gagal untuk membentuk satu hukuman yang benar-benar ampuh , padat dan tiada ruang untuk dipertikaikan.
RUJUKAN KES: KARTIKA DEWI SARI SHUKARNOR (Kesalahan minum arak)
Merujuk kepada kes yang amat hebat dipertikaikan dan dijadikan polemik dalam masyarakat baru-baru ini ialah isu seorang model sambilan, Kartika Dewi Sari Shukarnor yang mengaku telah meminum minuman keras(arak) meminta untuk diadili di bawah penghakiman Syariah dan bersedia untuk menerima hukuman sebat sebagaimana yang diperuntukkan dalam perundangan Islam. Kita seharusnya bersetuju dengan hukuman ini kerana hukuman ini tidak bertentangan dengan Islam. Walaupun pada ketika ini banyak tentangan daripada luar yakni agama lain dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan seperti Sisters In Islam (SIS), Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO) dan Kumpulan Tindakan Bersama Untuk kesaksamaan Jantina (JAG) yang menghalang pelaksanaan hukuman ini tetapi kita seharusnya tidak tepengaruh kerana siapa mereka untuk menghalang perundangan islam kita?
Perundangan Islam tidak mengira darjat, tidak mengira jantina mahupun pangkat seseorang itu. Kerana hukuman islam lebih bersifat mencegah dan pengajaran. Hukuman sebat oleh Mahkamah Syariah adalah satu bentuk hukuman dalam perundangan Islam yang bertujuan memberi pengajaran kepada penerima hukuman dan juga orang yang melihatnya. Hukuman sebat ini juga berupaya menghindar dan membersihkan masyarakat daripada perbuatan dan tabiat keji dan hina. Hukum syarak turut memberikan panduan tentang cara pelaksanaan hukuman sebat berkaitan kesalahan syarie ini. Ia tidak mencederakan atau menyebabkan luka parah ke atas pesalah kerana hukuman ini bukan bertujuan untuk mencederakan pesalah tetapi mencegah dan melarang serta memberi pengajaran kepada pesalah.
Isu ini semakin diperbesarkan ekoran timbulnya pertikaian daripada Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Sisters In Islam (SIS), Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO) dan Kumpulan Tindakan Bersama Untuk kesaksamaan Jantina (JAG). Persatuan-persatuan ini meminta hukuman sebat ke atas Kartika dibatalkan dengan mendakwa hukuman sebat ini akan mendera pesalah. Malah NGO ini turut menyerahkan memorandum yang menuntut kerajaan agar memansuhkan Undang-undang Jenayah Syariah yang berkuat kuasa di negeri-negeri. Pertikaian dan tuntutan mereka ini boleh diumpamakan sebagai bersifat hasutan dan boleh menjejaskan kedaulatan Raja-raja Melayu sebagai Ketua Agama Islam di negeri-negeri Malaysia.
Sistem perundangan kita di Malaysia adalah berasaskan Common Law iaitu mana-mana kes pertama yang diputuskan akan menjadi ‘presiden’ bagi kes-kes yang mempunyai fakta yang sama yang akan diputuskan selepasnya. Maka dalam memartabatkan ‘Malaysia Sebagai Sebuah Negara Islam’ seperti mana yang dijanjikan suatu ketika dahulu maka mana-mana kes yang melibatkan orang-orang islam hendaklah dikaji dahulu dengan teliti agar bersifat efektif dan tidak dipertikaikan.
Jadual Kesembilan Senarai Negeri telah secara jelas menyatakan bahawa mana-mana perkara yang telah diputuskan oleh Mahkamah Syariah adalah tidak boleh dipertikaikan oleh mahkamah sivil. Maka mana-mana Mahkamah Awam lain tidak ada kuasa dalam mempertikaikan keputusan tersebut. Jika Mahkamah Syariah menjalankan hukuman sebatan terhadap pesalah tersebut maka akan kuranglah statistik jenayah kesalahan minum arak selepas ini kerana hukuman yang di berikan adalah mandatori. Maka di situlah peranan kita sebagai masyarakat dalam menyokong tindakan Mahkamah Syariah itu bukan sekadar memenuhi tuntutan agama tetapi sebagai menghalang gejala maksiat dan tidak bermoral terus berlaku .
Namun apa yang terjadi di penghujung penghakiman kes Kartika tesebut adalah suatu yang amat mengecewakan. Formula 3:5:6 itu hanyalah sekadar bermain di mulut sahaja tanpa ada pelaksanaan yang spesifik dijalankan. Kartika Dewi Shukarnor tidak dijatuhkan hukuman sebatan sebagaimana yang diperkatakan tetapi telah diringankan hukuman kepada khidmat Masyarakat iaitu mencuci tandas selama tiga minggu. Berbaloikah hukuman tersebut? Bukan prejudis terhadap pesalah Cuma memikirkan dampak dan kesannya kepada kes-kes yang bakal diputuskan pada masa hadapan. Bagaimana jika keputusan pada kes ini akan mengikat keputusan kes-kes yang akan datang? Akan bertambah ramailah pesalah-pesalah yang akan melakukan kesalahan yang sama oleh kerana kes yang diputuskan pada kali ini begini keputusannya.
Sultan Pahang telah meringankan hukuman tersebut terhadap kesalahan Kartika yang mana telah telah berlanjutan hingga berbulan-bulan lamanya. Kita begitu berharap agar kuasa sultan yang menjadi ketua bagi orang-orang Islam agar memegang paksi Islam supaya tidak diperlekehkan sewenang-wenangnya. Namun apa yang berlaku adalah sebaliknya. Kosmo bertarikh 2 April 2010 ada menyuarakan kebimbangan para peguam syarie yang mana keputusan kes tersebut akan terus mengikat keputusan kes-kes seterusnya, namun begitu mereka tetap percaya peringanan hukuman dalam kes Kartika itu adalah atas dasar perikemanusiaan kerana pesalah telah tampil mengakui kesalahan. Namun dalam sifat kemanusiaan itu, harus kita ketahui ada pihak yang bersorak gembira mendengar keputusan tersebut dan semakin memandang rendah terhadap penghakiman kes-kes syariah seterusnya terus mencucuk jarum agar hukuman-hukuman sebatan ini secara total dimansuhkan.
Kesimpulannya, hukuman sebatan yang dijatuhkan ke atas Kartika sengaja diperbesar-besarkan oleh segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab untuk meraih populariti dan perhatian dunia luar sahaja. Tindakan mereka yang tidak bertanggungjawab ini bukan sahaja mencemarkan kedaulatan Raja-raja Melayu sebagai Ketua Agama Islam di negeri-negeri terlibat, malah turut menjejaskan kesucian Agama Islam dengan pelaksanaan undang-undang syariah kerana telah disalah anggap oleh mereka yang tidak memahami dengan mendalam mengenai Islam terutamanya masyarakat bukan Islam dan masyarakat di dunia luar.
BIBLIOGRAFI
1. Undang-undang Jenayah Sivil (Criminal Law), Pn. Hajah Rositah Kambol, Modul Pembelajaran UND 2073, Kolej Universiti Islam Melaka.
5. Kosmo, Jumaat, 2 April 2010, m/s 1,2,3.

No comments:

Related Posts with Thumbnails